nagykaktusz
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Rakd össze
 
Gyűjteményem képekben
 
Kiállítások képei
 
Kaktuszok gondozása
 
Minden egyéb
 
Szavazz !
Maradjon képnézegető az oldalon ?

Igen nekem tetszik
Jobb a hagyományos
Mindegy
Sajna nem tudom feltelepíteni !
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Számláló
Indulás: 2009-07-31
 
♠♠♠♠♠
 
Kaktuszok gondozása

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Kaktuszok gondozása

   

A kaktuszok gondozása

A kaktuszok gondozásának nagyon fontos szempontja a növény elhelyezése, különleges, eltérő téli és nyári igényeik miatt. A legjobb hely számukra a télen enyhén fűthető üvegház vagy fóliasátor, amelyben télen és nyáron ugyanazon a helyen tarthatjuk növényeinket. Egészséges fejlődésükhöz és virágzásukhoz napi néhány órás napsütést minden faj igényel, amelyet szobában általában nem tudunk biztosítani. Nyáron tarthatjuk őket szabadban is, esőtől védett helyen, de megfelelő lehet egy déli vagy nyugati fekvésű ablakpárkány is. Ilyenkor másfél – kéthetenként öntözzük őket, de jobb, ha nem a naptár módszert követjük, hanem azt az elvet, hogy a növények talajának a két öntözés között teljesen ki kell száradni. Ez tavasszal és ősszel lényegesen hosszabb idő alatt következik be, mint a nyári kánikulák idején. A kaktuszok fejlődési időszaka március végétől október közepéig tar. Ekkor növekednek és virágoznak. A virágzás ideje fajtól függ, legtöbbjük kora tavasszal és tavasszal bontja virágait, nyáron kevesebb és néhány faj ősszel. Előfordulnak folyamatosan virágzók is és olyanok, amelyek az év során több hullámban bontják szirmaikat.
Ősszel, a napfény mennyiségének és a hőmérséklet csökkenésével fokozatosan kell csökkenteni az öntözések gyakoriságát, majd október elején érkezik el az utolsó öntözés ideje. A szabadban tartott növényeket ilyenkor feltétlenül fagytól védett helyre kll vinnünk. Ideáli az 5-10 0C hőmérsékletű, minél világosabb elhelyezés. Télen elviselik a teljesen sötét helyet is, nagyon fontos azonban az említett hőmérséklet és az öntözés teljes mellőzése egészen tavaszig. Ez a virágzás feltétele. A sötétben teleltetett kaktuszokkal azonban tavasszal nagyon óvatosan kell bánni, a telelőhelyről való kihordásnál nem szabad hirtelen erős fényre kerülniük, hanem csak több hetes, fokozatos szoktatással. Jól bevált módszer a papírral történő árnyékolás.
Jó időjárás esetén a kaktuszok április elején fejlődésnek indulnak, de a bimbók látványos fejlődése már február-március megfigyelhető, különösen a világos helyen teleltetett növényeken. Az első gyenge öntözés ideje egy verőfényes, kora áprilisi nap. Ilyenkor kezdhetjük meg a cserepüket kinőtt növények átültetését is. Talajuk megfelelően laza, vízáteresztő, homokos, kavicsos legyen, viszonylag tápanyag dús, a legtöbb fajnál enyhén savas, legfeljebb enyhén lúgos kémhatású. Átültetés után néhány napig ne öntözzük a kaktuszokat, amíg a gyökerek sérülései behegednek.
A kaktuszok leggyakoribb kártevői a gombabetegségek, a takácsatkák, és gyapjas, valamint gyökértetvek. A gombabetegségek ellen a túlöntözés elkerülésével, valamint a növényház szellőztetésével védekezzünk. Megelőzéshez ajánlott valamely ismert, felszívódó gombaölőszer (Zineb, Fundazol, Orthocid) alkalmazása az első és az utolsó öntözésnél, valamint a fejlődési időszakban egy-két alkalommal. Használhatók permetezésre, illetve öntözővízbe keverve. A permetléhez midig használjunk nedvesítőszert is. A takácsatkák különösen a nyári kánikulában támadó szívók kártevők, népies nevük vöröspók. Az atkaölő permetezőszerrel védekezhetünk ellenük. A gyapjas és gyökértetvek fehér, vattaszerű képződménybe rejtőzve jelennek meg növényeink testén, illetve gyökerein, rendkívül veszélyesek és alattomosak. Megelőzéshez ajánlott a fejlődési időszakban néhány alkalommal Zolone vagy Bi-58 nevü szerekkel permetezni, illetve ezek 1 ezrelékes oldatával öntözni. Fertőzés esetén a kezelés egy-két hetenként egymás után háromszor érdemes megismételni. Kevesebb növény esetén megoldás a növények testének és gyökerének lemosása káliszappanos vízzel vagy denaturált szesszel.
A fent leírt tanácsok a legtöbb gömb-és oszlopkaktusznál jó eredménnyel alkalmazható. Egyes fajoknak azonban lehetnek speciális igényeik, illetve a fentieknél lényegesen nagyobb tűrőképességük is.

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Nagykaktusz Logó


 
Kérdésed kérésed van
 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Vendégkönyv
 
Naptár
2017. Szeptember
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Vekker
 
Kép
 
Kaktuszos oldalak
 
maxapro
Maxapró - Ingyenes apróhirdetés
 
tlap.hu

Kaktuszok és pozsgások linkgyűjtemény

 
Lapozz.hu

 

A karma és az asztrológia kapcsolata    *****    Engedd meg, hogy horoszkópod elkészítésével szabad választásodban segítségedre lehessek. Várlak a csillagjövõ oldalon!!!    *****    &#9835; Vár Téged is az egyetlen magyar nyelvû, megbízható Zara Larssonnal foglalkozó forrás! &#9835; ZL Hungary &#9835; ZL Magyarország &#9835;    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - ÚJ BLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    Nettó Bruttó Bérkalkulátor 2018    *****    A HUN Tv kezet nyújt, Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában.    *****    INGYEN letölthetõ OSHO könyvek, ezoterikus olvasmányok, Asztrológia: tanácsadás, oktatás.    *****    ***Munkatársakat keresek kezdetben mellékjövedelemként / Napi 1-2 óra munkával, majd késõbb akár fõállásban is!***    *****    Ingyenes tanácsadás,rendeld meg a tetszésed szerinti elemzést és minden kérdésedre választ adok.Részletek az oldalon!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Csillagászati ismeretek kézdõk és haladók részére. INGYENES ASZTRO-suli minden tanulni vágyónak!    *****    ** Portálépítés - G-Portál & HTML & CSS & Wordpress segítségek, kódok, sablonok, egyedi scriptek **    *****    ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! ASHLEY TISDALE!    *****    CSILLAGKÉPEK - a fokok szimbólumai    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - DIVATBLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!