nagykaktusz
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Rakd össze
 
Gyűjteményem képekben
 
Kiállítások képei
 
Kaktuszok gondozása
 
Minden egyéb
 
Szavazz !
Maradjon képnézegető az oldalon ?

Igen nekem tetszik
Jobb a hagyományos
Mindegy
Sajna nem tudom feltelepíteni !
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Számláló
Indulás: 2009-07-31
 
♠♠♠♠♠
 
Magvetés

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Magvetés

   

MAGVETÉS:
A kaktuszmagvetést én egy külön tudománynak tartom. Sok leírást olvastam, de úgy láttam, hogy mindegyik más és más. Most az én tapasztalataimat mutatom be, amit 30 éve kezdtem és évenkénti kis változtatással alakult ki ez a verzió.
A vetés alapja a jó mag. Ezért a megporzással kezdem, lehetőleg nem hibridizálok feleslegesen.
A termést beérés után szedem le, hosszú ideig a növényen maradt termés megpenészedhet, elmolyosodhat, vagy valami elhordhatja.
 A leszedett magokat a léhától megtisztítom, a gyümölcstermésűeket vízzel kimosom és szárítom.
A megtisztított száraz magokat gombaölő szerrel (RIDOMIL GOLD  PLUS 42,5WP-vel) bedörzsölöm, és tasakban tárolom.
A tárolásra fagymentes száraz hűvös helyet választok.
Vetőtalaj: 50% marosi sóder, 4-5mm-es rostán átrostálom, a nagyobb kavicsokat így eltávolítom. 50% Florasca B virágföld. Ezt összekeverem, forró gőzzel legalább 90fokra felmelegítem, és 10-15 percig melegen tartom, ez a hő elpusztít mindent, gyommagvakat, gombát és élőlényt. A hőkezeléssel megöltük a hasznos mikroorganizmusokat is, ami a talaj életegyensúlyát fenntartja. Ezért lehűlés után régebben hőkezelt és újraélesztett talajjal visszaoltom.(kb. 1rész régi talaj 10 rész új talaj.) Azután 5mm-es lyuknagyságú rostán átrostálom, ezzel kiválasztom a nagyobb szemcséket, és tökéletes keverést biztosítok az új és a régi talajnak. Ezt a talaj-előkészítést már ősszel elvégzem. Tavaszig fekete fóliazsákban, garázsban tárolom.  Tavaszra a mikroorganizmusok szétterjednek minden részre. (Ha valaki kis mennyiségű magot akar vetni, azt a kevés földet tűzhelysütőjében vagy mikróban is csíramentesítheti, de ezt is vissza kell éleszteni.)                     
A vetés időpontját én április 17. 18. 19. találtam a legjobbnak. Kivétel a melegebb igényű fajok, (például Astrophytum-ok) amelyeknek szeptemberig sikeresen keltek. De február 28-án vetett hidegebb helyről származó fajok magjai nagy sikerrel keltek ki. Májusban vetett echinocereusok több változatával gyenge eredményt értem el. Nagyon sok mag ősszel vagy a következő tavasszal kelt ki, hűvösebb időszakban.         
A vetésnek lehetőleg új ládát vagy cserepet használok.
Vetőládának 60X30 és 7cm-es ültető ládát a kis mennyiségű magoknak 7X7cm-es szögletes cserepet használok.
Vetőládában vagy cserépben kb.1 cm tőzegtalpat terítek, erre kerül a vetőtalaj elsimítva kb. 3-4 cm, ezt átfolyásig meglocsolom lehűtött forralt vízzel. Rövid szikkasztás után erre szitálok földnedves vetőföldet kb. fél cm vastagon, olyan nagylukú szitával, amelyen minden szemcse átesik. Ez lazának kell, hogy maradjon, mert ebbe majd könnyebben fúródnak a kis gyökere. Erre szórom a porral csávázott magokat, mivel azok színesek, így jól láthatók. Erre annyi földet szitálok, hogy a magvak éppen ne látszanak. Itt már kisebb szitát használok, (én egy régi leves- szűrőt találtam alkalmasnak. Utána légmentesen letakarom, itt még nincs szükség fényre sem, ezért árnyékolom még fekete fóliával vagy palacseréppel is. Locsolni nem kell, a tőzegtalp nedvessége két-három hétre is elegendő nedvességet tartalmaz. Kettő-négy nap vagy, kettő-négy hétre indul meg a kelés, ekkor már szükség van fényre, ezért eltávolítom a sötétítőt, és a törtfényt áteresztő árnyékolóval lefedem. Kelés előtt már megjelenhet a penészedés, ha léhás volt a mag. Én olyan vegyszerrel permetezem, amit pl. a szamóca szürkepenészre használnak. (Régen a Sumilexet használtam.) Palántadőlés (Phytophtora omnivora, Helminthosporium cactivorum és a Botrytis cinerea) ellen RIDOMIL GOLD  PLUS 42,5WP-vel érdemes a szőlőre előírt töménységgel permetezni. Megelőző permetezésre fele töménységet használok. Nekem legnagyobb gondot az algásodás okoz. Ezért tartom a vetést sötétben, ameddig csak a kelés meg nem indul, ez lehet 2-4 naptól akár 2-4 hét is.   Az átlátszó takarót, keléstől számítva több mint 1-2 hónapig nem távolítom el.      
 Naponta egyszer szellőztetek. Van olyan eset, hogy egy hónapig nem öntözök, a védő permetezés elegendő. Az egész magvetésnél csak forralt esővizet, kellő hőfokra lehűtve használok. Előfordult minden elővigyázat ellenére, hogy megjelentek az agák vagy a moha előtelepei.
Ezek a talajfelszínen zöldes pontok vagy foltok jelenek meg. Nem várom meg, hogy az egész talajt befedje, és zöld réteget hozzon létre. Én ilyen esetben permetezővel gyengén megöntözöm tiszta vízzel. Mikor a kisnövények megszáradnak, finomszemcsés szitával (teaszűrővel) faszénporral leszórom kb. 1mm vastagon. A faszénporba keverhetünk gombaölőszert, így megelőző védekezést hozunk létre a gombák ellen. A talajra szórt szénpor a talajtól felnedvesedik, így megtapad, a kisnövényeken száraz marad, ott nincs tapadás. Néhány perc után levegőt fúvók rá, (ez lehet, mini ventillátor,) én a legolcsóbbat, a számat használom, így a nedves talajon megtapadt szénpor ott marad, a száraz növényről elszáll. Evvel a módszerrel azt érem el, hogy az alga fényhiányban elpusztul, a kis magoncok szabadon fejlődhetnek tovább, a szénpor az utókelést se akadályozza. Ezt a módszert csak addig lehet alkalmazni, míg magoncokon ki nem fejlődnek a tövisek, mert már akkor a szénpor fent marad a tövisek közt
A jó fejlődés eléréséhez muskátlidoktor-t használok 0,5% töménységben két-három alkalommal.
Muskátlidoktor hatóanyag-tartalma Nitrogén (N) 4,0% Foszfor (P205) 6% Kálium (K205) 8% â01E Alacsony klórtartalom.â01D pH (eredeti oldatban): 6,0
Júliusra eltávolítom a vetőláda takarását, csak az üvegház árnyékoló és az üvegház üvegje biztosítja a szórt fényt. A környezeti hő és a szárazlevegő gyorsan kiszárítja a vetést, ezért, ha kell, naponta a korareggeli órákban permetezővel megöntözöm.   
Augusztus elején kezdem az átültetést, (pikírozást) ekkor már a kis magoncoknak elágazó gyökere fejlődött. Minden igyekezetem ellenére a magvak hiányosan vagy kevés százaléka lelt ki, de előfordult az is, hogy teljesen elmaradt a kelés. Ebben az esetben, pikírozás után a talajtetejét elsimítom, és letakarva szárazállapotban betárolom. A következő tavasszal alaposan felszívatom langyos vízzel, és a továbbiakban úgy kezelem mit, a friss vetést. Előfordult olyon eset is, hogy több kelt ki a második évben, mint az elsőben.      
Az átültetés előtt a vetőláda talaját hagyom kiszikkadni, így kevesebb föld tapad a kiszedett növényekre.
Az átültetéshez használt talajt is előtte gőzzel kifertőtlenítettem és visszaoltottam. Ez a talajkeverék megegyezik a felnőtt növényeknek készített földdel, esetleg a legfelső rétegnek kisebb szemcséjűt használok. A föld földnedves legyen, vagyis ne legyen túl nedves, de száraz se. Akkor jó, ha pikírozó pálcával fúrt lyuk nem omlik be, és nem ragad a pálcához sem.
Ültetés után egy-két napig nem szoktam öntözni, csak félárnyékos helyen tartom.
Az első öntözést permetezővel végzem, gombaölőszeres vízzel, (RIDOMIL GOLD  PLUS 42,5WP-vel) a talaj tetejét jól megveretem, hogy a szemcsék átrendeződjenek.
A továbbiakban aprószemcsét szóró locsolóval és nyers (nem felforralt) esővízzel öntözöm.
A RIDOMIL GOLD  PLUS 42,5WP gombaölőt csak kaktuszoknál alkalmazom, a pozsgásnövények nem bírják és megperzselődnek. A pozsgáskora szerves gombaölőt használok. Például: BUVICID F, vagy ennek megfelelő hatóanyagút.              

Forrás: Szabó Imre Mezőhegyes

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Nagykaktusz Logó


 
Kérdésed kérésed van
 
Üzenőfal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Vendégkönyv
 
Naptár
2018. Június
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Vekker
 
Kép
 
Kaktuszos oldalak
 
maxapro
Maxapró - Ingyenes apróhirdetés
 
tlap.hu

Kaktuszok és pozsgások linkgyűjtemény

 
Lapozz.hu

 

A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******